HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Ida lever ut drømmen sin hjemme på gården i Kongsvinger.


Følger drømmen
Oppdatert: 18/08-2012
Tekst og foto: Mette Sattrup

RYTTERPROFILEN: Follow your dreams! står det malt på trappen hjemme hos feltrittrytteren Ida Slorafoss og samboeren Lars. Og det er nettopp det de gjør. Kongsvingerparet satser på gård med egen stall og fullblods.

- Jeg skjønner ikke at folk vil betale i dyre dommer for en leilighet i byen når man kan få et så herlig sted for en langt billigere penge!

Det skinner i diamanten som pryder en av fortennene på Idas hvite tanngard. 23-åringen stråler når hun viser meg rundt i stallen. Fire hester kikker nygjerrig ut av boksene sine; fullblodshestene Moonhawk og Honourable George, samt hannoveraneren Wonder. En liten shettis står innerst i et hjørne og setter farge på hverdagen til et par småjenter som ofte er innom gården for å ri og hygge seg.

Ida og Honourable George foran gården til Ida og Lars.


- Det er herlig å ha hestene hjemme, sier Ida fornøyd. Hun og samboeren kjøpte den ti mål store gården første juli i fjor. I tillegg til hovedhus og stall-/låvebygning, er det både stabbur og en mindre boenhet på eiendommen.

Interessen for hest har hun hatt lenge. Kan være ligger den i genene, for moren Janne har også viet mye tid til hest; først som distanserytter, så med travere og til slutt med galopphester. Det er Janne som eier Moonhawk.

Lang vei til mål

Ida gikk på ridelinjen Kragerø Videregående Skole hvor hun red for Trond Clemetsen. I 2006 kjøpte hun hesten Wonder som da var brukt som spranghest. Interessen for feltritt fikk for alvor fart i 2009. Da kjøpte hun også fullblodshesten Honourable George, og hun har selv utdannet hestene sine. Wonder har vist seg som en stabil og modig feltritthest og er den hun er kommet lengst med. Fullblodsen Moonhawk har vært i familiens eie i halvannet år. Men et liv med hest innebærer mange overraskelser. Et uskyldig uhell i stallen 16. mai 2011 skulle vise seg å få følger som Ida fortsatt ikke kjenner omfanget av.

Ulykkene

- Wonder var bundet opp på stallgangen da han plutselig "satte seg". Jeg hadde høytråd på grima, og vanligvis ville denne ryke. Men det var en lang, seig bevegelse, og først da trykket avtok, røk grima. Han fikk grimelåsen rett i øyet. Vi var redd han skulle miste synet, men i august samme år ble han friskmeldt. Da hadde veterinæren sydd fast en hudlapp på øyet hans, og han skal ha noe av synsfeltet tilbake. Hvor mye, vet vi ikke, det er vanskelig å måle. Kanskje det hadde vært bedre om han var helt blind på øyet, for nå kan det være han ser litt av noe, men ikke alt, og at det kan oppfattes litt skremmende, sier Ida, og gir Wonder en god stryk over pannen.

Koselig stall med rolig, god stemning.


Om det var svekket syn som var årsaken til de rideulykkene som skulle komme, er uvisst. Men under en trening på Starum sist høst, gikk det skikkelig galt for første gang;

- Vi var på vei til en coffin. Idet han skulle ta av, hoppet han, trampet om og dro forbeina i den øverste tømmerstokken. Det endte med et rotasjonsfall. Det gikk fint med ham. Selv fikk jeg hjernerystelse og hadde litt problemer med å se. På legevakten ble det påvist to brudd i venstre hånd. Selv mente jeg at det var brudd i høyre hånd også, for der gjorde det like vondt, men legen var mer opptatt av hodet mitt, ler Ida. Hun er ikke lettskremt.
- Jeg ville opp på hesten igjen og hoppe med en gang, men det fikk jeg ikke lov til.

Tre uker senere stilte Ida til start igjen - med gips.
- Jeg var litt redd for at TD'en skulle se gipsen og nekte meg å ri, smiler hun lurt. Wonder gjennomførte CNC* feilfritt. Like greit gikk det ikke med George;

- Han falt med meg i svingen på sprangbanen. Det var glatt og han skled. Men det gikk fint med både ham og hånden min.


Ida og Wonder debuterer i CNC* på Flatner i 2010


Etter en lang fin vinter var Ida klar for ny sesong og hadde gledet seg til første start på Styringe.
- Jeg var litt usikker på hvorvidt Wonders fall hadde å gjøre med øyeoperasjonen. Derfor hadde jeg bestemt meg for å stoppe hvis jeg merket at han var usikker i terrenget under vårt første feltritt i år.

De første 17 hinderne ble forsert uten problemer;
- Alt var supert, for en sesong, tenkte jeg fornøyd på vei mot hinder nummer 18, trakheneren. Solen sto rett imot oss og hinderet var plassert på en bakketopp. Det var ikke et spesielt stort hinder. Wonder satset ett steg for tidlig, trår om i lufta og hekter med kneet bak. Jeg falt av og han ble halt. Men det varte ikke lenge. Vi var på Bjerke påfølgende mandag hvor han ble friskmeldt. Igjen kom vi begge skadefrie fra uhellet. Men kan jeg stole på at det var et uhell? Eller har det med synet å gjøre? spør Ida, og alvoret har skjøvet smilet til side.
- Wonder tåler det meste. Men flaks to ganger, det er kanskje nok? undrer hun ettertenksomt.
- Det skal være gøy. Jeg behøver ikke å ri de største klassene for å ha det gøy, sier hun bestemt, mens hun skuer utover ridebanen.

Planene for sesongen er klare;
- George; stabil 120 cm sprang og 100 cm feltritt,
Moonhawk; 110 m sprang og håper å snuse litt på 100 cm feltritt, og Wonder; stabil 130 cm sprang, i terrenget tar vi det litt som det kommer. Men vi skal i alle fall ha det gøy i 90 og 100 cm, sier Ida, som til daglig trener for Maren.
- Ellers reiser vi rundt på både sprang- og dressurtreninger i området, der det kommer flinke trenere. I vinter har vi også vært med på rekrutteringssamlinger med landslagskaptein Johan Lundin.

Follow your dreams!

En lav sol kaster sitt varme slør over gården når Ida inviterer meg inn til en omvisning i bolighuset.

Follow your dreams! Det gjør de, Lars, 22, og Ida.


- Her skal vi pusse opp etter hvert, sier hun når vi går gjennom det koselige kjøkkenet. Stuer har hun flere av, hele tre av dem ligger på rad og rekke, i tillegg til en spisestue. Samboer Lars har fått eget rom hvor han kan kose seg med spill, mens "finstua" står pyntet med vakre pledd over stilige møbler. Rent og ryddig skal det være rundt Ida, ingen tvil om det.

Hun viser fram andreetasjen med gjesterom og nyoppussete arbeidsrom og soverom. Stormønstrete tapeter vitner om en romantisk tendens. Ingen tvil om at romantikken blomstrer på gården.


Her har de funnet drømmen sin, både de to- og firbeinte i familien til Ida og Lars


:: Tilbake til forsiden...
0

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no