HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Course Designer Christian Struck regner med at det vil komme en diskusjon i kjølvannet av Nordisk-Baltisk Mesterskap; - hva vil vi med Nordisk, hvor skal nivået ligge?


- Hva vil vi med Nordisk?
Oppdatert: 03/03-2012
Tekst og foto: Mette Sattrup

Spørsmålet kommer fra Christian Struck. Han designet terrengbanen i Gilleleje for Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011, en tøff bane. Kun fire av 15 startende i CICP* kom i mål.

Det er dagen derpå i Gilleleje. På Kirkehavegaard er det tomt og stille. Et par hunder lusker dovent rundt på tunet. Gårdseier og banebygger Frank Sæbø-Hansen tar imot feltritt.com med et smil, til tross for den uanmeldte ankomsten. Fra hagetrappen kan vi skue utover terrengbanen hvor drøye 120 ekvipasjer satte ut fra start to dager tidligere. Nærmere halvparten av dem kom ikke i mål.

Terrengbanen i Gilleleje er nybygget til Nordisk, og banen sto klar først få dager før stevnet. Hinderne vitner om særdeles godt håndverk og er solide, "Dansk design" på sitt beste. At ingen av dem er over 3,65 cm brede, har en praktisk årsak;

Frank Sæbø-Hansen har lagt ned et store ressurser, både tid og penger, i terrengbanen på Gilleleje. Nå vil han ta imot ekvipasjer som vil trene på utfordrende hindre, hindre de tidligere måtte ut av landet for å finne.


- Jeg må få dem gjennom dørene der de skal lagres, forklarer Sæbø-Hansen. Han er utdannet elektriker, men finishen på hinderne kunne like gjerne være gjort av en tømrer. Han har brukt fem måneder på å bygge banen hjemme på gården; det har vært en fulltids jobb. Han bærer selv alle kostnader.

Course Designer Christian Struck er kommet til Kirkehavegaard for å gjennomgå banen sammen med Sæbø-Hansen. Han er godt fornøyd;

- Jeg synes den fungerte godt. Sammenliknet med internasjonale baner, matcher den vanskegraden. Men skulle jeg gjort noen annerledes, må det være at det var litt for mye intensitet i banen, mange spørsmål. Banedesigneren har foreløpig ikke sett noen statistikk over hvilke hindre som ble utslagsgivende, men han tror at de som ble eliminert gikk ut over det hele;

- Det er kanskje et tegn på at hele banen var vanskelig.

Sammen med banebyggeren og banedesigneren tar vi en tur rundt på banen. Første stopp er ved vannhinderet.

Banedesigneren lener seg til hinderet som inngikk i enstjerners klassen, hvor hestene hoppet over en børste av siv og ut i vannet;

- Dette hinderet, hvor det er åpent og du kan se vannet igjennom, finnes ikke lenger på dette nivået i Tyskland, kun på høyere nivå. Den tyske eliterytteren, Kai Rüder, startet her i helgen. Han mente at vi hadde bygget en litt engelsk bane.

Det er ikke så ofte man møter et så åpent hinder. Struck er fornøyd med at de hadde det med i enstjernersklassen.


Banebyggeren og banedesigneren er enige om at de ville bygge en bane som skulle være en god forberedelse for de ekvipasjene som skal videre til EM, et godt og reelt mesterskap;

- De siste to gangene jeg var med til nordisk var det ingen diskusjon etterpå. Det vi opplevde her i år var at det ble diskutert mye om banen.

I Danmark er det ikke så mange stevner. De omkring 300 feltrittrytterne i Danmark reiser derfor mye til Tyskland for å starte. Nå har imidlertid landet fått en stor, ny bane, og Struck håper dette vil bidra til en utvikling i dansk feltritt. Ved siden av å være banedesigner, forøvrig første gang for en internasjonal bane, er Christian Struck Internasjonal TD og landslagskaptein i Dansk Ride Forbund.

- Det har vært en fornøyelse å være banedesigner her. Vi har også fått positive tilbakemeldinger fra rytterne. Det er alltid en diskusjon hvor teknisk en bane skal være. Jeg ville ha flow i banen, at rytterne rir fram og flow. Det hadde de her.

Neste hinder vi stopper ved, er en stor coffin.

- Denne var vanskelig, og det var meningen. Struck peker på grøften; - Jeg tror en del ryttere hadde problemer med å finne distansen fra grøften til det smale hinderet. De ekvipasjene jeg så klarte det fint, men finner man ikke rytmen... Tanken var et helt normalt steg til første hinder, så to til neste. Struck tror det var flest feil på coffinen i tostjernersklassen.

Vi etterspør brede hindre, brede hindre og innfangere. Da smiler Struck lurt;

- Det er gammeldags med de brede hinderne. Vi vil ha det mer teknisk.

Fra coffinhinderet beveger vi oss et godt stykke ut i banen, opp i et hjørne av jordet, et område som tidligere har vært fyllplass. Her byr naturen på flere nivåer og klynger av små trær, et område som i utgangspunktet så ubrukelig ut. Designeren og banebyggeren er svært godt fornøyd med hva de har fått ut av dette området; oppsprang og flere hinderkombinasjoner.

Blikket vendes ned og vi stiller spørsmål til underlaget. Sæbø-Hansen innrømmer at det kunne være en utfordring om det ikke var kommet en del regn den siste tiden;

- Under gresset er det kun leire. Er det tørt over lengre tid, blir det for hardt. Lørdag var det optimalt.

Peter Flarup mener elementer av banen egner seg godt for trening, som her vannhinderet, mens noen hindre er store og bør forbeholdes stevner.


Mens vi vandrer rundt på banen, er Peter Flarup ankommet til hest for å trene på noen hindre. Den danske feltrittrytteren har startet feltritt på firestjerners nivå. Han stilte ikke til start på Gilleleje, men han testet noen av de store kombinasjonene før stevnet. Hvordan banen fungerte som helhet, fant de først ut under stevnet lørdag. Etter en vellykket treningsøkt tar Peter seg tid til en prat;

- Tostjernersbanen er litt i vanskeligste laget for trening. Men en del av hinderne er gode å springe enkeltvis.

At så mange ekvipasjer gikk ut under terrengprøven, tror Peter skyldes at folk ikke var klar over at banen var så vanskelig, de visste ikke hva som krevdes. Selv er han snart på vei til EM i Luhmühlen.

Tilbake i hagen til familien Sæbø-Hansen møter vi Franks datter Camilla Sæbø-Hansen. Hun vant Young Rider klassen med hesten sin Zanzibar, en hest hun kun har hatt en kort tid. På spørsmål om hva hun synes om banen, svarer Camilla;

- Den var riktig fin. Vi hadde en god tur. Den var utfordrende, men alt gikk.

Selv om terrengbanen ligger på familiegården, hadde hun ikke hatt anledning til å teste de nye hinderne på forhånd. Seieren var tuftet på god ridning, ikke på fordeler med hjemmebane denne gangen.


Hvor går veien videre? Årets Nordisk-Baltisk Mesterskap er nå historie. Vil terrengbanen på Kirkehavegaard legge nye føringer for nivået på de kommende mesterskap for de nordiske land? Eller ble det for vanskelig? Christian Struck er ikke alene om å spørre - hva vil vi med Nordisk?

Bilder av terrengbanen finner du under Baner i Sverige og Danmark her på feltritt.com.

 
:: Les mer om stevnet: -> Nordisk 2011- dramatikk, spenning og sølv til Stine Hoff og Braveheart

:: Tilbake til forsiden...
1

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no