HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

I sitt leserbrev stiller Mette-Maya Sverdrup spørsmål til samsvaret i reglementet der man blir eliminert for ureglementert utstyr, mens man får gult kort og fortsatt er med i konkurransen, ved farlig ridning. Bildet: Mette-Maya og hesten hennes, Obelix. (Foto: M. Sattrup)


Kvalifiseringskrav og regler i feltritt
Oppdatert: 17/08-2011

LESERBREV: Mette-Maya Sverdrup har sendt oss dette leserbrevet hvor hun blant annet stiller spørsmål til kvalifiseringsreglene på vegne av de rytterne som bor i distriktene hvor det er glissent mellom stevnene på terminlisten.

Norge er et langstrakt land med mange grender langt fra allfarvei og store ridesenter. At snøen mange steder ligger til langt ut i mai, er en sannhet uten modifikasjoner. Opptrening og klargjøring til en kort stevnesesong, med dagens kvalifiseringskrav, kan av mange oppleves som stressende og vanskelig. Man må forte seg å klare kvalifiseringen for å kunne være med på (om man er heldig) sesongens 2-3 oppsatte feltrittstevner innenfor kretsen.

Hest er en hobby. For de under 18 krever det at man har noen til å stille opp med transport. Mange har jobber der de må arbeide i helgene, og sesongen blir planlagt omhyggelig. Hva da når stevner man har planlagt å dra på blir avlyst? Og hvor lang reisevei, hvor dyrt skal det være for familier der en ønsker å delta i feltritt? Det blir litt bakvendt når kvalifiseringskravene blir så tungvint å få til at flere lar være å delta!

Nytt av året er nye kvalifiseringskrav der man må starte to ganger 90 cm klasser i sprang for å være med på 80 klasse i feltritt, med maksimalt 4 feil i hver klasse. Denne kvalifiseringen gjelder i to år fra du har opptjent den.


Feltritt er det ultimate, med delprøver i flere grener før man får starte terrengdelen. Jeg undres over hvem reglene er laget for. Kan man på ingen måte endre reglene sånn at man ivaretar sikkerheten og likevel bidrar til rekkruteringen av sporten? Hva med pay and cross, kan det være en måte å kvalifisere seg på? Jeg savner dukumentasjon og statistikk over antall ulykker og reduksjon av disse i 80 og 90 cm klasser med dagens kvalifiseringskrav. Hvordan er det med andre felt-spirer der ute? Er det gjort undersøkelser eller forskning på hvor mange det er som fortsetter etter Knøttecup?

Det er rytters ansvar å følge med på reglement, men når det nå kom nye regler så savner jeg litt romslighet. Forandringene kom retterlig sent, og midt i omleggingen til nye nettsider. Ennå fungerer ikke linken om kvalifiseringskrav under feltrittsidene på rytter.no. Når man har kvalifisert seg etter gamle krav, har dokumentasjon fra trener som er utdannet gjennom NRYF og Starum på at de mener ekvipasjen er kvalifisert til start i 80 cm, og det ikke gies dispensasjon, - stoler man ikke på trenerne?? Har forbundet mistillitt til deres observasjoner og valg? Mener forbundet at dagens trenere ikke kan ta kvalifiserte valg? Er ikke utdanningene deres gode nok? 
Hva med å se til Sverige? Nei, sier de i NRYF, vi bor i Norge og holder oss til norske regler. Hvorfor vil ikke NRYF dele erfaringer med Sverige som tross alt har flere startende og mere erfaring enn oss nordmenn?

Kan man gjøre som i England, der det er vanlig å ikke gå opp mer enn en klasse per sesong, og samtidig ha strengere bedømming og krav på selve delprøvene på stevnet? Hvis reglene er der for å hindre at ryttere rir uaksomt i terrenget, hvor er da de gule kortene for uaktsom ridning fra forrige sesong? Og hvor er samsvaret mellom feil utrustning, der man kan bli diskvalifisert (hvis man har senebelegg, blinkers, bittringer etc) og uaktsom ridning (som faktisk kan ta liv) der man kan risikere å få et gult kort, men forstatt er med i konkuransen? 


De fleste rideulykker sies å skje på tur. Ville opplæring i terrengridning hjulpet på statistikken? Ville antall rideulykker gått ned dersom det var flere som starta feltritt, holdt på med bredde der de må kunne litt om både sprang, dressur og ridning i terrenget? Hva med alle de som ikke tilhører en klubb, men som ferdes masse ute i terrenget på tur, de kunne hatt dette som inngangsport til sporten. 


Mette-Maya Sverdrup,
Selbu

Leserbrev

Har du noe du vil dele med andre, noe du brenner for eller er uenig i? Send leserbrev til red@feltritt.com!

:: Tilbake til forsiden...
1

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no