HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Hvis en god latter forlenger livet, lever hun evig, Nasrin. (foto: M. Sattrup)


Humørsprederen fra Hamar
Oppdatert: 13/05-2011
Tekst: Red.*

- Hvis alle skal ri og ingen arrangere, blir det få stevner, sier Nasrin Håkonsen. Så ler hun sin trillende latter. Feltrittentusiasten på Maurud Stall er månedens portrett på feltritt.com.

Nasrin bruker mange helger på å opprettholde autorisasjonene sine. Med tiden er det også blitt en noen av dem; Hamarjenta er utdannet teknisk delegat (TD), feltbanebygger, sprangbanebygger, sprangdommer, feil- og stildommer og trener II.

- Det er skrikende mangel på teknisk personell, sporten trenger oss, sier hun med et smil.

Starten

- Jeg var egentlig sprangrytter, men syntes det ble litt kjedelig å ri samme runde hele tiden.

Nasrin fikk sin første hest som 10-åring. I 1988 flyttet hun og familien fra Elverum til Maurud Stall på Hamar. Her etablerte Nasrin rideskole, og i 1995, på initiativ fra elevene i rideskolen, ble Øvre Vang Kjøre og Rideklubb stiftet. For tre år siden overtok klubben rideskolen og ansatte Nasrin som daglig leder. I dag er det hest og feltritt på fulltid.

- I tillegg til rideskolen, hvor jeg har 13 hester, tar jeg også imot hester til tilridning opp til seks års alder, til Lett A, Middels B. Derfra kan andre overta. Nasrin humrer, - Jeg drev med avl tidligere, men nå er avlshingsten kastrert. For oss ble det ikke lenger butikk å avle.

Ti minutters kjøring fra Hamar sentrum ligger Maurud Stall. Godt skjult under et hvitt teppe av snø ligger feltritthinderne og bekrefter stille at alt er klart til kommende sesong. (foto: privat)


Mange hatter

- Det kan til tider være vanskelig med alle hattene, ler Nasrin, og ramser opp; - mor, rytter, TD, sjåfør, kretsstyremedlem... for meg er det viktig å være rettferdig, sier Nasrin, mor til Sandra 11 og Kristina 14. Begge jentene rir feltritt. - Jeg er veldig klar på hva jeg er til enhver tid. Er jeg TD på et stevne, kan jeg ikke være mor den dagen. Som TD må du ha integritet, du må ha ditt eget i orden. Det stiller store krav til hestevelferd, sikkerhet og vanlig oppdragelse. Mine barn og elever går alltid til sekretariatet og takker for stevnet. Det er viktig å vise takknemlighet for de som står på, sier Nasrin, litt streng i stemmen. Dette er en av kjepphestene hennes.

Pay back time

Jobben som TD kan til tider være temmelig tøff.

- Jeg har opplevet å bli fysisk angrepet av en far. Men som oftest er folk fornøyd, og klubbene ber deg om å komme igjen. Jeg ønsker å gi noe tilbake til sporten som har gitt meg så mye glede, sier Nasrin, smiler, men blir alvorlig; - Når du brenner for noe, må du ikke møte for mye motgang. Da brenner du ut.

- Vis ansvar og ha det gøy!

Feltrittbanen på gården hjemme har hun for det meste bygget selv, og elevene i rideskolen må tidlig ut i terrenget;

- Alle skulle ri Knøttecup før de spesialiserer seg på en disiplin, mener rideskolelæreren. Hun vil fremme allsidigheten. Og det gjelder å ta seg tid før man går opp i klassene;

- Mine elever må ri en klasse gjennom en hel sesong før de får gå opp til neste nivå. Jeg ser mange som går for fort opp i klassene. Det strider imot mine prinsipper. De mister litt byggeklosser, både hestene og rytterne, ved å stige for raskt i gradene.

Nasrin er opptatt av system. Hun har utprøvet sitt system i mange år og mener å ha funnet noe som fungerer;

- Med et godt system er sjansen for å lykkes til stede. Mestringsfølelse hos hest og rytter er et godt grunnlag for resultater og sikkerhet. Jeg har alltid en plan med det jeg gjør i treningssammenheng og det er viktig for meg som trener at nivået på treningene står i stil til ekvipasjene, slik at de lykkes på en god måte. Rytterne mine skal ikke bare komme helskinnet gjennom en terrengbane, men de skal synes det er gøy og ri med ansvar.

Feltrittcamp

I to uker hver sommer er det feltrittcamp på Maurud Stall. Der er både store og små deltakere sammen, og mange kommer igjen år etter år. Også utenom disse ukene finner hester og ryttere veien for å løse problemer og det er alltid plass til både folk og fe på Maurud.

Hest er selve livet for Nasrin, miljøskaperen på Hamar. (foto: privat)


- Vi har gjester fra Selbu og Orkanger som ligger i treningsleir her om sommeren i både en og to uker. Det er mange som trenger hjelp til forskjellige problemer. Da er det fint å få hjelp sammen med hesten. Til sommeren kan vi tilby spa også. Både hest og rytter skal ha det bra!

Når det er rideleir på Maurud Stall, er hele familien engasjert. På gården bor flere generasjoner Håkonsen, og mens Nasrin underviser rytterne ute i terrenget, står moren hennes på kjøkkenet og klargjør neste måltid.

- Det er mor som lager maten. Uten henne hadde jeg ikke klart det, sier Nasrin, og legger til at moren allerede har begynt å glede seg til to travle, men trivelige leiruker.

På feltrittcampen er det to økter ridning hver dag.

- Deltakerne har stort sett med egne hester, men de kan gjerne også ri på mine hester èn av øktene. Hver dag har vi en dressurøkt, og en sprangøkt - enten i terrenget, eller på sprangbanen.

At Nasrin har lykkes med det hun gjør på Hamar, kan hennes trofaste elever vitne om. Fem av elevene som startet i 1988 på rideskolen, er der fremdeles, og barna deres har også kommet til. Det handler ikke bare om teknisk ridning på Maurud Stall; der banker et stort hjerte både for hest og folk. Og for feltritt.:: Tilbake til forsiden...
1

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no