HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Oscar fyller sju år i juni. Han er medlem av team shettisfeltritt.com, og sin unge alder til tross; det er ingen tvil om at det er sprang og feltritt han har lyst til å drive med, forteller mor, Tonje Lorem. (Fotograf alle tre bilder: Helge Bærland)


Det første spranget
Oppdatert: 12/05-2011
Tekst: Red.*

Opplevelse av mestring er viktig, å føle at man får til det man vil. Her kan du lese om hvordan Tonje Lorem tilrettelegger for at sønnen, Oscar, seks og et halvt år, skal få gode opplevelser på hesteryggen. Det gjelder ikke å gå for fort fram, har de begge erfart.

- Oscar begynte sin rytterkarrierer på dagrideleir på Jessheim ponnisenter juli 2010 hvor det var fem dager med koselige shettiser. Her fikk han et svært godt grunnlag for videre ridning og lærte grunnleggende stallarbeid og oppførsel rundt hestene. Gutten blomstret i stallen og var svært lei seg når de fem dagene var over. Vi var da så heldige at han fikk låne en welshponni en til to dager i uken fra september med meg, hans mor, som rideinstruktør, forteller Tonje, som har holdt på med hest i mange år, men har lagt det litt på hylla de siste årene på grunn av jobb og familie.

Oscar elsket dagene på rideleiren, og han begynte deretter på rideskole en dag i uken. Dette fortsatte han med fra i fjor høst og blomstret mer og mer.

- Da fant vi ut at tiden var moden for en egen ponni, og vi var så heldige å få kjøpe welshponnien Windy Morning fra Namsos Kjøre og Rideklubb, forteller Tonje.

Begynnelsen med ny ponni var veldig spennende. Oscar var helt i hundre.

- Han er flink til å delta i alt stallarbeidet og det var flere ganger jeg måtte fortelle ham at; Nei, du får ikke møkke før du har ridd! - Jeg regner med at den trenden vil snu, legger Tonje til.

Oscar og Windy Morning har opparbeidet tillit til hverandre.


I november var Oscar med i sin første sprangkonkurranse, i bomklasse med leier.

- Stoltere gutt skal man lete lenge etter. Men vinteren kom med streng kulde, og da var det ikke mye trivelig for en seksåring å være på hesteryggen. Windy ble derfor mest longert, leid på tur eller ridd av noen større jenter som hjelper oss med gjennomridning av henne med jevne mellomrom, forteller Tonje.

Etter hvert ble Windy litt heit og Oscar fikk en håndfull frekk ponni på banen.

- Han forsøkte også en shettis som han hadd ridd tidligere og fikk noen knall og fall. Han ble skremt og ville ikke lenger galloppere eller trave. Vi gikk derfor et skritt tilbake i treningen og begynte å leie ham på turer og la opp til at det skulle være kos og moro. Vi snørekjørte også en del og la opp til mye kos inne i stallen sammen med de andre barna i miljøet. I tillegg begynte vi med litt voltige, noe som også ble en populær aktivitet.

Oscar ble mer og mer selvsikker igjen og Windy ble mer og mer rolig når hun ble brukt regelmessig.

- Vi brukte mye tid i skogen hvor det er svært ulendt terreng. Her ble det ridd opp forskjellige klatreruter og Oscar ble leid runde på runde oppover og nedover uten sal. Han satt som klistret på hesteryggen uansett hvor vanskelig terrenget var. Etter hvert la vi opp til at han skulle ri litt uten leier, men mor gikk like ved og vi la også opp til å skritte og trave over noen tømmerstokker og lignende som vi la strategisk ut i terrenget.

Oscar syntes dette var svært gøy og opplevde mestring. Dermed følte Tonje at det var på tide å forsøke seg på banen igjen, en bane hvor forholdene nå var bedre enn tidligere på vinteren.

- Vi satte opp en del forskjellige artige øvelser på banen med gymkhanapreg; sikk sakk mellom hinderstøtter, hente kjegler på stokker som skal plasseres et annet sted på banen, og traving over bommer. Oscar syntes det var gøy og slapp seg mer og mer løs fra å ville ha leier.

Det skulle arrangeres nytt ridestevne i klubben med bomklasse og 40 cm. Det ble satt opp et hinder på banen og de startet litt forsiktig for å se om Oscar nå var klar for dette. Han startet først bommer med leier og så uten leier over 20 cm med hjelpebom.

- Oscar var et eneste stort glis når han faktisk opplevde å ha kontroll, både på Windy og på egen balanse. Han sa selv at han ville forsøke høyere. Vi økte derfor til 30 cm og gjentok først med at mor løp vedsiden av slik at han kunne konsentrere seg om å holde balansen over hinderet.

Deretter red han alene med fremridning mot hinder. Oscar så at dette gikk veldig bra;

- Gliset ble større og større og lysten på å hoppe høyere bare økte. Dermed satte vi opp til 40 cm og gikk frem med samme fremgangsmåte som sist. Oscar hadde flott kontroll hele tiden og hylte av glede at han og Windy var verdensmestere! Dette varmet etter en lang periode med motgang, men var også gøy med tanke på at Oscar ikke har ridd mer enn ca et halvt år og at han bare er 6 ½ år.

Det kom en rytter til på banen som skulle trene til 70 og 80 cm.

- Oscar ville gjerne vise de som kom på banen at han kunne hoppe siden det var hans store forbilder som dukket opp. Det hjelper alltid å ha med seg forbildene på banen, smiler Tonje.

Hinderet stod nå på 60 cm, men de la det ned i kryss. Oscar fikk med seg leier mot hinderet, men avtalen var at leier ikke skulle bli med over.

- Det oppstod en misforståelse så Windy nølte litt, men bestemte seg likevel for å hoppe og overhoppet. Oscar var helt ute av balanse og klarte ikke å følge med, så han datt av på andre siden. Han slo seg litt, men var helt klar for å forsøke en gang til. Da med mor som leier, og mor skulle følge med over. Samspillet med Windy var nå flott og han hadde god balanse over hinderet. Han forsøkte derfor en gang til med støtte løpende på siden frem mot hinderet, men fullføre fremridningen og avslutningen alene. Han opplevde nok en gang mestring og ropte ut:- Så dere det? Det var kult!!!!!

Man føler seg litt som verdensmester når man har kommet seg over hinderet, synes Oscar.


- Vi ser allikevel at 60 cm nok er for høyt for ham ennå, da det er litt problemer med å holde balansen ved landingen og følge på med kontroll på hesten etter hinderet. Vi holder oss derfor til 40 cm en stund til. Han er tross alt bare 6 ½ år og har god tid på seg til å utvikle seg som rytter. Vi bremser noe for å skape trygghet på det nivået han er nå før vi går videre. Det er ingen tvil om at det er sprang og feltritt som han har lyst til å drive med. Et problem når man er så liten rytter er ikke nødvendigvis å hoppe selve hinderet, men det å klare å holde fokus over hele banen og å stokke tankene sine på å holde balansen, holde tøylene, følge med hestens bevegelser og huske hvor man skal videre. Mentalt så er det en utfordring som vi må trene mye på før han skal opp i klassene uten mulighet til å ha en hjelper som kan vise ham hvor han skal neste gang…

Oscar er påmeldt rekruttstevne i 40 cm og LD1 dressur i april og gleder seg veldig. - Så får fremtiden vise hvor dette eventyret ender, avslutter mor, Tonje Lorem.

Det går mot vår. Om ikke lenge skulle sandsporet på Elveli i Sørkedalen være snøfritt, og team shettisfeltritt.com kan starte opp med terrengtrening for de minste. Det er nok ikke bare Oscar som ser fram til det!

:: Tilbake til forsiden...
1

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no