HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Rytteren og landslagstreneren Johan Lundin over siste hinder på den lange tostjernes banen i Malmø sist helg. Hvordan er han kommet i mål med det norske landslaget?


- Litt stang ut i år
Oppdatert: 09/12-2010
Tekst: Red.*

- Forrige år var et veldig positivt år, om man tenker stort, deltakelse i EM, medaljer i Nordisk Mesterskap og så videre, og man kan spørre seg hvorfor man ikke er bedre i år, samme ryttere og samme hester. Jeg har ingen god forklaring, sier svenske Johan Lundin, landslagstrener for den norske feltritteliten, etter at Nordisk Mesterskap i Finland er over.

- Dette året har vært litt mer stang ut, mens fjoråret var mer stang inn. Mye lyktes ifjor. Men det er ikke slik at rytterne rir dårligere i år enn de gjorde sist år, sier Johan. Han finner ingen ting å peke på. - Noen hester er forsvunnet, både Tonje Reitens hest Ekras Lou Lou og Caroline Bergstrøms Zeb er borte. Det forkarer noe, men ikke alt.

- Henrikke Johnsen, som har vært et sterkt kort på det norske laget tidligere år, har ridd betydelig mindre i år. Blant annet har studier gjort at hun ikke har hatt tid til å være med like mye på treninger under våren, oppsummerer Johan videre.

- Når det gjelder Christine Finnbråten, hadde hun et godt resultat fra CIC* på Starum. Så gjorde hun et forsøk på tostjerners samme sted, med to stopp. Etter det diskuterte vi veien videre. På et tidspunkt er det dags å prøve på neste nivå. Starum ga ikke noe klart sigal på at hun skulle det, men tester man ikke, kommer man aldri opp i klassene. Jeg så henne som et uprøvet kort i tostjerners. Ekvipasjen har så god kvalitet at jeg mente vi kunne teste. Nå får hun gå ned et nivå og prøve igjen.

Samtidig med Nordisk Mesterskap i Finland, gikk en lang tostjerners, CCI**, i Malmø. Der deltok tre norske ryttere; Stine Skedsmo, Johanna Breistein Bakke og Kristin Tørmoen.

- Banen var en riktig reell tostjerners, en av de større, sier Johan. Han red selv samme klasse. - Da kreves det at hestene er framme. Johan berømmer de norske deltakerne, hvor Johanna endte på en 11. plass og Stine på 14. Kristin ble dessverre eliminert etter tre stopp på terrengprøven.

Feilfri sprangprøve etter en krevende CCI** vitner om sunne hester, mener Johan Lundin, og roser blant andre Johanna Breistein Bakke og Safir for flott innsats i Malmø sist helg.


- Alt igjennom et godt resultat, sier han, og legger til at man ikke kan forvente noe mer i verdensklassen som denne konkurransen er. - Veldig sterk banehopping dagen etter av både Stine og Johanna. Det viser at det er mye som er bra, sunne og friske hester, veltrent så de kan hoppe.

Problematikken i norsk feltritt

Johan mener at noe av problematikken i norsk feltritt er at man har nøyd seg med nasjonalt nivå, enstjerners.

- Mange ryttere vil satse og komme lenger, og da gjør man ikke det ved å fortsette å ri enstjerners, sier han.

- Har vi tilstrekkelig med baner å trene på?

- Baner å trene på er en viktig del, men å konkurrere er en annen. Det er for lite baner i Norge. Johan presiserer at han ikke vil uttale seg om banenes kvalitet. Til det har han sett for få av dem.

- Starum er en fin plass, Gardermoen er også en veldig fin plass med velbygde hinder. Men de er ikke store nok for å ta seg videre til neste nivå. 90 cm og en meter finnes, men det rekker ikke om man skal ri tostjerners. Det er den sluttsatsen man kan dra, at man må få større hinder å ri på. Det savnes i Norge. Men man kan ikke bygge flere tostjerners baner, i Norge holder det å ha en eller to. Man må være realistisk og se at kan man få god kvalitet opp til enstjerners. Skal man ri tostjerners må man ut, også for å møte flere ryttere. Det sier lite å vinne en klasse med tre til fem startende. Et realistisk syn er å jobbe med å få flere baner opp til enstjerners nivå. Da kan også de norske rytterne produsere hester selv, for man må ha baner til å utvikle hestene på, sier Johan.

Mer fokus på terrengridning

- Vi må dra sluttsatser nå, hva kan vi gjøre bedre? Etter disse tre siste internasjonale stevnene blir sluttsatsen at vi må satse mer.

Johan ser framover

Det er eneste veien å gå. Vi må fokusere mer på terrengridning. Må ut og starte internasjonalt, se den internasjonale konkurransen. Det har vi gjort, og nå ser vi at det er i terrenget de norske rytterne ikke henger med.

- Hva med satsningen på bredden?

- Det finnes et system og vi har et godt overblikk på de som konkurrerer og har potensial for å komme opp. Anja Arnesen gjør en god jobb for å fange opp ryttere den veien. Ettersom sporten er liten i Norge, må de ha mulighet til å ri ute i Sverige. For selv om det er mange stevner i Norge, man til Sverige og ri. Det er der det bremser. Foreldrene er ikke klare. Det er på mange fronter vi må fokusere.

Men vi skal ikke miste motet om vi ved denne sesongens slutt ikke kan slå oss på et bryst hvor medaljene dingler.

- Det er sånn med sport, små marginer, avslutter han, kort og godt, Norges svenske landslagstrener, Johan Lundin.:: Tilbake til forsiden...
1

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no