HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Feltritt.com traff Hasse Hoffmann under AEG 2014. Hoffmann er aktuell med boken Dressur - med hjerte og forstand.


Provoserer med hjerte og forstand
Oppdatert: 13/05-2014
Tekst og foto: Mette Sattrup

Dressurens danske trenerlegende Hasse Hoffmann, en gang feltrittrytter på EM-nivå, har samlet sin viten mellom to permer. Det handler om dressur, - fra unghest til Grand Prix. Men mest av alt handler det om hestevelferd, sier forfatteren selv.

- Jeg har opplevd i mitt yrke at selv folk som rir på høyt nivå har altfor liten teoritisk kunnskap om ridning. Det gjør det vanskelig å snakke sammen når man ikke snakker samme språk. Og mangel på språklig forståelse kan føre til dyremishandling, mener Hoffmann;
- Det danske språket er blitt fattigere, kanskje på grunn av PCén. Men i hesteverdenen må man ha det hele med. Hvis ikke kan det havne i ubevisst dyreplageri, en forvirret hest som får magesår fordi den får forskjellige signaler og ikke forstår hva den skal gjøre. Man skal ikke tenke som en hest, men man skal forstå hvordan hesten tenker. Jeg vil gjerne formidle horsemanship og måten man bygger en hest opp på så den kan tåle å bli brukt med rytter. Det er mitt budskap. Jeg har ikke gjort om på den gamle rideteori, men jeg har gitt den et språk som alle kan forstå.

For hestevelferd er ikke noe man lager på et kontor; regler om størrelsen på boksen, sagmugg i hengeren;
- Nei, det er at man behandler en hest på en slik måte at man fysisk og psykisk bringer hesten i balanse så den kan utføre de oppgaver den får!

Hoffmann brenner for sin jobb; å få folk til å ta vare på hesten. Ironi og provokasjon er hans verktøy;
- Jeg vil forsøke å gi noen mennesker dårlig samvittighet. For jeg håper det er mange av dem som vil tenke; uff, det er jo ikke slik jeg gjør - om de er ærlige mot seg selv.

- Elsker feltritt

Det er dressur man først og fremst forbinder den langbeinte forfatteren med. Men som flere av dagens beste ryttere; sprangkongen Rolf Göran Bengtsson, dressurmesteren Jan Brink, startet også Hoffmann sin karriere som feltrittrytter;
- Jeg elsker feltritt. Jeg red EM i feltritt som juniorrytter i Wales og var på det danske landslaget. Tror det var i 1964, minnes han.
- Hvorfor sluttet du med feltritt?
- På den tid red man alt, man red jakt, feltritt, sprangridning og dressur. Så ble det mer sprang, og her på senere dager ble det dressur. Det er mye i mitt liv som har vært tilfeldig. Det var tilfeldig at det ble dressur. Jeg hadde en stall med 150 hester og brukte det meste av min tid på å undervise, kjøpe og selge hester. Jeg har ikke konkurrert så mye, sier han beskjedent, og legger til;
- Jeg vil heller undervise.

Men han har vært uttatt til olympiade, har ridd på det danske landslag i dressur og sprang i mange år. Han har vært Dansk Mester, Nordisk Mester og som eneste i verden har han vært plassert på ett og samme stevne i Achen både i sprang og dressur. Likevel var ikke egen ridning satsningsområdet;
- Jeg har alltid hatt en salgsstall og rir hestene til de blir solgt. Da jeg gikk i lære måtte profesjonelle ikke ri. Hvis man ville konkurrere, kunne man ikke være profesjonell. Min ambisjon var å undervise. Det har å gjøre med at jeg liker å jobbe med mennesker. Jeg har fått en pasjon for hester fordi jeg synes de er så fantastiske å jobbe med. Jeg har ikke prøvd noe annet enn å jobbe med hest, så jeg vet ikke hvordan det ville være å gjøre noe annet. Nå er det for sent, smiler han.

Illustrasjon fra boken.

Uten hjelm

Boken til Hoffmann er rikelig illustrert med flotte bilder. At de fleste rytterne rir uten hjelm, er et bevisst valg fra forfatterens side;
- Vi er veldig bevisst hva vi gjør. Hvis du legger merke til at der noen hopper eller rir på unghester, hvor man har bruk for det, der har rytteren hjelm på. Inntil nå i hele verdenshistorien har det ikke skjedd en ulykke med en Grand Prix-hest inne på en bane. Så jeg synes det er overdimmensjonert å bruke hjelm. Det er jo ikke pent å ri med hjelm. Det er en estetisk sport. Påbud om å ri med hjelm synes jeg er fullstendig idiotisk.

Heller ikke i trening mener Hoffmann at hjelmen er nødvendig;
- De skjer jo ikke ulykker med en 10 år gammel Grand Prix-hest! Om så skulle være, da er man selvforskyldt fordi man provoserer den og er et svin mot sin hest. Noen mennesker kommer utenfra vår sport og preger vår sport. De har ingen innsikt, ingen feeling. Det er feil mennesker som kommer med slike påbud. Det kommer ikke innenfra miljøet. Oss, det er vi som er i sporten. Dette er noe vi blir påført utenfra. Jeg er glad for dette spørsmålet, fortsetter Hoffmann;
- Jeg rir hjemme uten hjelm, og hvis jeg skal ri konkurranse og følge reglene, så gjør jeg det på den måten som jeg synes er etisk og passende, det vil si at man har en høy hatt til sin kjole.

Hesten trenger forutsigbarhet

- Vi blir pålagt mange regler. Når vi skal se til hestevelferd er det måten en hest blir behandlet på som jeg synes er dyreplageri. Det er dyremishandling å gi en hest signaler med sporer hvis den ikke vet hva den skal gjøre, men det er hestevelferd å bruke sporene når hesten forstår hva som ventes. Det er nyanser. En hest er et bruksdyr, men man har plikt til å bruke den så riktig som mulig.

Forutsigbarhet er viktig;
- Vi som instruktører må bli bedre til å holde fast ved de gamle normer som stammer fra det millitæret. Det at man stiger opp på midtlinjen, skritter 10 minutter, alle disse millitære tingene, det må være struktur. En hest har det best når den vet hvor dens rammer er. De er som barn, de har det dårlig hvis de ikke vet hvor grensene går. Det er dårlig horsemanship, jeg vil gjerne hjelpe til så de kommer i en bedre ramme. Da har menneskene det også godt; de oppnår prestasjoner.

Glad for den danske avlen

- Både den danske, tyske og hollandske avlen er helt fantastisk. Hestene er blitt så mye bedre! Og nå som hestene er blitt så mye finere håper vi at ridningen følger med!
- Alle hester går ikke Grand Prix. Hva med hobbyhesten?
- Det er ikke alles barn som er egnet til å bli høyt utdannet. Slik er det også med hester. Vi vil gjerne ha alle hester til å gå Grand Prix, men er de ikke egnet for det, skal de slippe. Den skal gjøre det den er egnet til og skal forbedres på de kvaliteter den har.

Dressur - med hjerte og forstand - for alle

Jeg henvender meg til alle, enhver som vil ri vil måtte reflektere over sin egen ridning. Boken skal leses langsomt. Det er mye ironi i min bok. Man må provosere for å få folk til å tenke! Man kan jo ikke gi oppskrift på hver enkelt hest, de skal ris innenfor hver sin ramme. Det er som dans, det må være gefühl!, avslutter forfatteren med et lurt smil.

* Med hjerte og forstand - link til boka her

Dressur med hjerte og forstand
Sidetal: 276
Forfatter: Hasse Hoffmann
Forlag: Wiegaarden ApS

:: Tilbake til forsiden...
1

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no