HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Feltritt er fart og spenning. Det kan Jan-Erik ikke få nok av. (Foto: Mette Sattrup)


Feltritt - ingen frøkensport
Oppdatert: 18/08-2013
Tekst: Mette Sattrup

Mens mange oppfatter dressur- og sprangridning som en jentesport, er feltrittsporten for tøffinger, mener Jan-Erik Neuroth, veddeløpsjockey og feltrittrytter. Her deler han sine synspunkter om sporten som er tre ganger så gøy.

- Ridning er forbundet med jenter og dilldall. Men ridning er for dårlig markedsført! Ridning skulle fremstå som noe tøft, ikke dollete!, sier Jan-Erik, sønn av galopptrener Wido Neuroth.

- Mange jeg kjenner tror i utgangspunktet at det å ha en hest er som å ha en kanin.

Jockeyen i Jan-Erik våkner, og han viser til veddeløp hvor det er en stor dominans av mannlige jockeys;
- Å ri løp er hardt og risikofylt. Jeg tror gutter tenker annerledes enn jenter om risiko. Det gjenspeiler seg for eksempel i motorsporten. Det er noe i en manns hode som ikke bryr seg om de brekker alle bena i kroppen. Derfor er det nesten ingen kvinnelige hinderjockeyer i hele verden, omtrent ingen, bare menn.
- Dessuten, legger Jan-Erik til,
- dessuten er ridning som sport en godt bevart hemmelighet. Du må snu opp-ned på bøkene på et bibliotek for å finne en bok om hestesport. Når de i tillegg er plassert i hyller sammen med bøker om kaniner og kjæledyr, er det ikke rart at ridning ikke blir regnet som sport.

- I galoppsporten kan vi slåss til siste sekund, sier Jan-Erik (rødt hjelmtrekk). Han er en av landets fremste jockeyer.(Foto: Mette Sattrup)


26-åringen har tilbragt halve livet på hesteryggen. Veddeløpsbanen har vært hans arena, og merittene er mange. Men de siste to årene har Jan-Erik fått sans for ridesporten utenfor Øvrevoll, og feltritt er favoritten;

- Jeg liker å kombinere fart med det å ri i terrenget. Det blir som å kjøre rallybil, motorcross. Inne på en ridebane er alt så trygt. Men ute på en terrengbane får du kjenne hestens krefter på en annen måte. Det er mye mer spennende! Friere! Det er ikke så inngjerdet, så kunstig.

- Dressuren teller for mye

Overgangen fra veddeløp til feltritt bød på flere utfordringer. Til å begynne med var nedsitting i trav en utfordring i seg selv. Men etter en lang vinter med stort fokus på bakkearbeid, har Jan-Erik fått et annet og mer positivt syn på dressurridning;
- Nå liker jeg det mer og mer, ja, nå liker jeg faktisk dressuren ganske godt.

Men selv om han begynner å få kontroll på voltene, synes han dressuren har en altfor stor og betydningsfull rolle i feltrittkonkurranser.
- Feltritt hadde vært mye kulere om du kunne kline til i terrenget og få uttelling for det, selv om dressuren gikk dårlig. Poengene burde være verdt dobbelt så mye i terrenget. Du burde kunne ri deg opp, få poeng for det du gjør riktig, for eksempel samle poeng om du rir på idealtiden. Men sånn som poenggivningen er i dag, kan du ikke slå en som har bedre dressurprøve enn deg hvis begge går feilfritt i de to andre disiplinene. Da er løpet kjørt etter første delprøve. Det synes jeg er kjedelig. Jeg er vant til å kunne kjempe til siste sekund, sier Jan-Erik, og tror dette poengsystemet bidrar til å svekke rekrutteringen til sporten.
- Jeg rir feltritt fordi jeg synes det er spennende og gøy å ri i terrenget. Var det dressur jeg ville ri, kunne jeg blitt dressurrytter.

- Lær av Arne Skeie

[- Det er for langt mellom de gode speakerne. Speakeren er den viktigste personen på et stevne, fordi det er han som engasjerer publikum. Forleden var jeg på et feltrittstevne på Steinseth. Der var det en god speaker som var både informativ og morsom. Han fortalte om hver enkelt rytter så jeg ble interessert i å følge med da de red. Men folk som ikke sier noe, eller bare refererer til numre, de er det så kjedelig å høre på! De kunne lære litt av Arne Skeie. Han hadde hatt mye å bidra med!

Norske TV-sendinger er også for kjedelige, synes Jan-Erik;
- Så snart det er dødtid, må det sprites opp! En minireportasje om en hest, om en rytter som har skadet seg, et eller annet som engasjerer! Noe kult noe! Alle som vil lære litt om tv-produksjon skulle se på racing UK. Se på den et par uker, så skjønner de hva det dreier seg om, hvordan man skal produsere interaktive hestesportsendinger. TV-sendinger skal ikke kjede folk.

- Når man ser galoppsporten på utenlandske kanaler, ser man at i pausene fyller de på med mange klipp, ingen dødtid. Selv om jeg ikke er interessert i ett av de løpene, er det gøy å se på. Det mangler Rikstoto. Det er så kjedelig! Jeg har sluttet å se på Rikstoto direkte. Det er så mye kjedelig dødtid! Det er så gammeldags og tregt! Urnorsk! Skulle du lage en TV-sending fra Oslo Horseshow, må det være kult! Folk sitter og ser på sykling, selv om de ikke er interessert i det, bare fordi det er action.

Hekkeløp er favoritten innenfor galoppsporten. Her under trening på Øvrevoll. (Foto: Privat)


- Gutter vil ha det gøy

- Vi må sprite opp reklameplakater, må ha musikk. Jeg kjenner mange gutter som står på ski, kjører snowboard og sånt. Det er kult med musikk i bakgrunnen.

Jan-Erik tror også en morsom og uhøytidelig inngang til sporten er viktig;
- Når folk kommer inn og er unge, må det være morsomme øvelser på hestene. Ikke bare sett deg i salen og slå ballene. Du må kunne ri med olabukser. For hvem vil gå i tights? Jeg har begynt å gå i ridebukser, for jeg kjenner nytten av det, men for folk som er nye, - kom i olabukse og en hjelm. Du trenger ikke se ut som ei jente selv om du skal ri. Du må føle deg vel! Når folk så blir interessert i å ri, de synes det er gøy, det er da de begynner å utforske utstyr. Jeg tror mange av mine kamerater synes det ville være sykt morsomt å slenge seg på en westernhest og ri avsted. Det tror jeg hestenorge bør tenke på. Det må være gøy fra starten når man skal engasjere gutter. Jeg har alltid drømt å være cowboy, å skyte og ri. Ser dødsgøy ut! Har aldri vært så nære som da jeg bodde i Australia. Skulle prøve rodeo etter at jeg hadde ridd inn noen unghester. Men så skulle jeg til Tyskland og ri løp, og tenkte det var dumt å brekke noe da jeg var på vei til å tjene penger. Jeg har sittet på en hest som har gått rodeo, men jeg har ikke ridd rodeo selv, smiler Jan-Erik.

På jakt etter hest

Ved siden av lærlingejobb med telekommunikasjon rir og trener Jan-Erik fortsatt på Øvrevoll. Når han skal ri feltritt, har det til nå vært på andres hester. Og det håper han å kunne fortsette med. Nå er den fryktløse og dyktige rytteren på jakt etter en tøffing som han kan utvikle seg videre med. I mellomtiden får han god hjelp av kjæresten som er dressurrytter;
- Jeg rir på dressurhesten til kjæresten min. Den er veldig flott og veldig bra, men har noen ekstreme nerver. Er engstelig for mye på en vanskelig måte.

May Hynne har også bidratt med mye god hjelp;
- Jeg har ridd på en hest jeg har fått låne av henne. Det har vært nyttig, og jeg har lært mye av det. Men nå følte jeg at det ikke er en type hest jeg er ute etter av forskjellige årsaker. Jeg har lært mange nyttige ting, og jeg har fått ri med Timmie, som er en erfaren rytter. Det er fint å ri med noen som rir på et høyt nivå. Det er viktig. Men nå vil jeg prøve å finne en hest som har litt å gå med. Som jeg kan utvikle meg med, en tøff hest som har guts. Ingen pingle. Den kan gjerne sparke og bite og være dum, så lenge den har tæl. Den trenger ikke være stor, kan godt være en liten hoppe, være litt edel og ha noe for seg. Litt mot galopphester, sier Jan-Erik og smiler;
- Jeg liker hester i den stilen.

Planene videre for feltritt er foreløpig litt usikre for Jan-Erik Neuroth. Mens han venter på at den rette hesten skal dukke opp, går dagene med til dressurtrening og veddeløp.
- Trenger noen hjelp til en vanskelig hest med kapasitet for feltritt, er det bare å ta kontakt med meg på e-post jan-erik@neuroth.no, avslutter galopptrenersønnen med et sjarmerende smil.

(Foto: Mette Sattrup)
:: Tilbake til forsiden...
1

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no