HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Oda stortrives i Sverige. Her er det Wembley som får en tur på stranden.


Satser i Sverige
Oppdatert: 11/01-2013
Tekst og foto: Mette Sattrup

Oda Charlotte Lyngvær har bosatt seg i Halmstad med egen stall og bolig. Der tar hun imot hester for ridning og salg ved siden av konkurransevirksomhet med egen hest. Men mest av alt er hun glad for elevene sine, ponnigjengen hun trener og fotfølger på stevner.

Det er et drøyt år siden feltrittrytteren fra Skedsmokorset pakket sakene sine, lastet hesten på hengeren og flyttet til Sverige. Første stopp var en stor sprangstall i Halmstad. Men da et småbruk ble ledig for leie i nærheten, var hun ikke sen om å kapre herligheten. I dag er hun sin egen sjef og stortrives med det.

- Her har jeg kun bodd i litt over en måned. Men jeg har allerede solgt et par hester, sier Oda fornøyd.

Den første hesten ble solgt bare et par uker etter at Oda hadde startet den på noen stevner.
- Jeg hadde også en kjempestor femåring som jeg startet i høst. Den kom sent i gang fordi den er så stor. Jeg hadde ikke rukket å legge ut annonsen før den var solgt, ler 22-åringen. I alt kan hun ta imot sju hester. Hun har fire bokser inne og like mange utebokser.

Fra stuevinduet har Oda utstikt til hestene og stallen.


Superstjerne til salgs

I dag har hun bare to hester igjen på stallen, sin egen og Wembley, en salgshest på 14. Hun er veldig klar for å ta imot flere. Forretningskvinnen er ikke sen om å markedsføre det hvite vidunderet av en hest:
- Han er gammel superstjerne, gikk 1,50 som åtteåring. Ludo Philipparerts er oppdretter. Dessverre gikk hesten for tidlig ut i store klasser med for urutinerte ryttere, så det gikk ikke så bra i lengden. Da han kom til meg ville han knapt hoppe 60 cm hindre. Nå hopper han uanfektet 1,20 m bane med meg, kikker ikke en gang, så nå er han på G igjen. Hvem vet om han når opp til 1,50 igjen? Kunne i hvertfall blitt en super hest for en dyktig rytter som vil ha en premieplukker opp til 1,20! Titter ikke på noe. Kan sikkert gå feltritt også, legger hun kjapt til med et smil.

Trives med elever

Ved siden av å ri, jobber Oda både i rideskole og med egne elever. Hun er også tilkallingshjelp i en Hennes & Mauritz butikk. Men det er som trener hun trives best;

- Å undervise elevene mine er det morsomste jeg gjør. Jeg har ca. 20 privatelever i uka som rir både dressur og sprang; noen store hester, men flest ponniryttere. Den ponnigjengen gir meg så utrolig mye energi! Jeg følger dem på stevner, hjelper dem på framridning. De er en gjeng lovende ponniryttere. Selv hadde jeg ikke råd til å betale noen for å være der da jeg var liten, så jeg synes det er gøy å kunne stille opp for andre og være den personen jeg skulle ønske jeg hadde den gangen. Jeg vet hva jeg kan gjøre for at de skal få best mulig resultater. De har stor tillit til meg, følger mine beskjeder til punkt og prikke. De har også noen herlige foreldre, ingen mas og kjas. Og det er jeg som bestemmer når ponnirytterne skal opp i neste klasse, sier treneren bestemt.

Må ha selvtillit

Sin egen ridning holder hun også et godt tak i;
- I år har jeg ridd opp til enstjerners feltritt på egen hest Gullik Star, eller Babe som jeg kaller ham. Han har også gått opp til 1,25 m sprang. Målet var 1,30 i høst, men fordi han er forsiktig har jeg ventet og valgt å la ham bli trygg på 1,20 og 1,25 m nivå før vi klatrer videre. Han må føle at det er lett., få selvtillit. Det ligger i blodslinjen hans, mange har falt fra når man går for fort fram.

Fornøyd norsk tjei i Sverige.

Babe har også vært plassert og feilfri i alle klasser han har startet så langt i feltritt, bortsett fra siste start i CNC*. Da mistet han en sko tidlig i banen, han ble skremt og stoppet i et nedsprang etter at skoen hadde falt av.
- Det er slikt man ikke kan forutse. Planen var jo at vi skulle ri noen meterklasser på tampen av sesongen. Men nå har jeg bygget ham opp på sprangsiden og har hatt en del arbeid med ny etablering. I dag er han på G igjen og ble nettopp plassert i 1,20 i Helsingborg, sin første A0, tidshopping. Han ble nummer sju og la 60 hester bak seg. Kjempekult! Jeg kunne sikkert ridd enda fortere, men ville at han skulle føle seg trygg, at det var lett. Jeg håper og tror at han har kapasitet for de store klassene, sier Oda med drømmende blikk. Hun har eid ham i to år og har selv ridd ham inn.

Mange meritter

Om det blir feltritt eller sprang hun skal satse på i fremtiden, vet hun ikke.
- Akkurat nå er det mye hopping. Jeg kommer til å ha et samarbeid med en som driver med fullblodshester, ta imot løpshester til omskolering. De kan jo være aktuelle som feltritthester også, så en dag er jeg nok tilbake på terrengbanen, kanskje om et par år, tipper den unge, meritterte rytteren. For meritter har hun i fleng, selv om de ligger noen få år tilbake i tid; Som ponnirytter tok hun to NM-sølv- og to NM bronsemedaljer, samt gull i Lag-NM og en 15. plass i EM! På stor hest har hun oppnådd flere plasseringer under sprangstevner på AEG. Hun har også vært plassert i CNC* i hesteklasse.

Mål

Målet for kommende sesong er å få Babe opp i 1,30 m, bli stabil der og kanskje lukte på en 1,35 når utendørssesongen kommer. Og å jobbe opp businessen med salgshester.
- En dag skal jeg også ta trenerutdanningen og formalisere mine kunnskaper, slår Oda fast. Om hun skal utdanne seg i Norge eller i Sverige, er hun foreløpig litt usikker på. At energibunten fra Skedsmokorset får til det meste hun bestemmer seg for, er det imidlertid ingen som tviler på.

Både Babe og Oda nyter livet i Halmstad.:: Tilbake til forsiden...
1

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no