HINDERSKOLEN
Bli med på Hinderskolen med Bjørn Kastenman! Bygg din egen 90 cm terrengbane og få rideveiledning!
 :: Hinderskolen, generell del
 :: Hinderskolen del 1 - Gapahuk
 :: Hinderskolen del 2 - Kulvert
 :: Hinderskolen del 3 - Kulverthekk
 :: Hinderskolen del 4 - Sofa
 :: Hinderskolen del 5 - Oxer
 :: Hinderskolen del 6 - Bord
 :: Hinderskolen del 7 - Trakhener
 :: Hinderskolen del 8 - Oppsprang
 :: Hinderskolen del 9 - Steeplehekk
 :: Hinderskolen del 10 - Trebentbord

FELTRITT
 :: Om Knøttecup
 :: Om Pay and Cross
 :: Protokoll Pay and Cross

INNGANGSBILLETTEN
 :: Grønt kort - hva og hvorfor?


 
FELTRITTBANER I NORGE
Feltrittbaner og treningsbaner for feltritt
 :: Konglungen Rideklubb, Asker
 :: Jæren Kjøre & Rideklubb
 :: Sør-Varanger Rideforening
 :: Skedsmo Rideklubb
 :: Øvre Vang Kjøre- og Rideklubb
 :: Nedre Setesdal Rideklubb
 :: Kongsvinger og Omegn Ridekl.
 :: Starum Hestesportsklubb
 :: De Norske Officerers Rideklub
 :: Steinseth Rideklubb, Asker
 :: Øvre Romerrike Rideklubb
 :: Linnesvollen, Drammen (DOR)
 :: Mossemarka, Moss Rideklubb
 :: Tromsø Ryttersportsklubb
 :: Tana Kjøre- og Rideklubb
 :: Ellingsrud Rytterklubb
 :: Bruråk Hestesportsklubb, Trondheim
 :: Stend og Midthordland Hestesportslag


 
FELTRITTBANER I SVERIGE OG DANMARK
 :: Sämsholm Ryttarförening
 :: Ribersborg, Malmø
 :: Bollnäs Ridsällskap
 :: Segersjö Fältrittklubb
 :: Trossnäs, Karlstad
 :: Föreningen Plönninge Rytterna
 :: Ljuslingsbacken, Sverige
 :: Startfälttävlan Södertälje Ridklubb
 :: Strömsholm
 :: Humlamaden Ryttarförening
 :: Kirkehavegaard, Danmark, Nordisk-Baltisk Mesterskap 2011

EKSEMPLER PÅ INTERNASJONALE FELTRITTBANER
 :: Thirlestane, Skottland
 :: Mitsubishi Motors Grassroots Championship 2010 og 2011, Badminton
 :: Mitsubishi Motors Badminton Horse Trials 2010 og 2011
 :: Ponni EM Bishop Burton
 :: Ponnifeltritt i Pau - shettis/120
 :: Les Etoiles de Pau, CCI4*
 :: VM 2010, Kentucky Horse Park
 :: Terrenghindre fra California, USA

Rivaler gjennom mange år: Andrew Nicholson t.v og William Fox-Pitt t.h.


Burghley Horse Trials 2012 og HSBC FEI Classics finale
Oppdatert: 31/10-2012
Tekst: Dagrun Aarsten, foto: FEI

Da var det igjen duket for Burghley Horse Trials, som både er en stor begivenhet i seg selv og avsluttende konkurranse i den prestisjetunge HSBC FEI Classics-serien.

HSBC FEI Classics gir en pris på 150.000 dollar til den som har best samlet poengsum etter verdens 6 firestjernes-stevner gjennom året. (Pau, Adelaide, Kentucky, Badminton, Luhmuhlen og Burghley). I år var Badminton avlyst pga flom, derfor var det kun fem stevner totalt i HSBC FEI Classics i år. Det var duket for skarp kniving mellom erkerivalene William Fox-Pitt, som ledet etter fire stevner, og Andrew Nicholson fra New Zealand som lå på andre plass.

Det er alltid spennende med oppgjør mellom to så tydelige personligheter i sporten. Britiske Willam Fox-Pitt er kjent som den perfekte gentleman, alltid korrekt og vennlig og en fantastisk stilrytter. Andrew Nicholson er mer den barske tøffingen som ikke er redd for å ytre sterke meninger, som ofte kan være kontroversielle. Han er også en mester på hesteryggen, og kjent for å klore seg fast uten å falle i de mest ekstreme situasjoner. Det hører med til historien at Nicholson utviklet et forhold til Fox-Pitts tidligere kone Wiggy mens han også var gift på sin kant, og de holder fortsatt sammen i dag. Fox-Pitt, som i dag er lykkelig familiemann gift på ny med svært sympatiske Alice, visste ikke noe om affæren før det hadde foregått over tid. Så selv om de to konkurrentene smiler og konverserer høflig, kan man alltid ane en viss underliggende spenning dem imellom.

Tilbake til Burghley Horse Trials...

Dressur
Etter dressurens dag 1 var det britiske Ruth Edge på Rogersdale som ledet an med 45,5 straffepoeng. Under et straffepoeng bak fulgte Jonathan Paget fra New Zealand på Clifton Lush med 46,2. William Fox-Pitt på Seacookie, den første av hans to hester, fulgte på tredjeplass med 46,5.

Leder etter dressurens dag 1: Ruth Edge og Rogersdale


Etter dag 2 i dressuren var det imidlertid helt nye ekvipasjer som lå på topp. Amerikanske Sinead Halpin med Manoir de Carneville overrasket alle inkludert seg selv med å havne helt i topp med fantastiske 36,3 straffepoeng. De var med dette eneste ekvipasje under ”den magiske 40-grensen” i dressur. På andre plass fulgte nok en amerikanerinne, Allison Springer på Arthur IV med 40,0 straffepoeng. Australske Clayton Fredericks med Watership Down lå på tredjeplass etter dressur med 40,8 straffepoeng. Tyske Kai Ruder og Le Prince de Bois fulgte på fjerdeplass mens rivalene Andrew Nicholson med Avebury og William Fox-Pitt med Parklane Hawk lå på henholdsvis 5. og 6. plass.

Leder etter komplett dressur: Amerikanske Sinead Halpin på Manoir de Carneville


Terrengritt
Keptein Mark Phillips’ terrengbane skulle igjen omrokere kraftig på resultatlisten. Sinead Halpin økte sin ledelse til 5,5 straffepoeng ned til nestemann etter en suveren runde i terrenget med sin 12 år gamle Selle Francais Manoir de Carneville. Hun debuterte på Burghley i 2011 med en god 15.plass, og var ikke så overveldet av størrelsen på hindrene i år som i fjor. I år red hun definitivt for å vinne. Hun hadde dermed ett rivs margin i sprangen for å sikre sieren.

Fortsatt i ledelsen etter feilfritt terrengritt: Sinead Halpin og Manoir de Carneville


Terrengmesteren Andrew Nicholson kaster sjelden bort tiden på terrengbanen og klatret opp til andreplass med Avebury etter kun 0,8 straffepoeng ekstra i terrenget. Tidligere på dagen red han sin andre hest Calico Joe opp fra en 42. plass til en 8.plass. Calico Joe er en eks-galopphest og meget rask, og Andrew visste dermed at tiden ville bli knapp. Han fikk rett, kun fire ekvipasjer kom gjennom terrengbanen innenfor optimaltiden.

William Fox-Pitt måtte trekke seg under terrengdelen med sin første hest Seacookie, men fikk en feilfri runde med kun 2,4 tidsfeil med Parklane Hawk og klatret dermed opp på tredjeplass. Britiske Oliver Townend med Andrew Nicholsons tidligere hest Armada lå på fjerdeplass etter endt terreng, også han en av de fire innenfor optimaltiden.

Sprang
Richard Jeffries hadde bygd en krevende sprangbane særlig med tanke på den tøffe terrengbanen ekvipasjene var gjennom dagen før. Kun fire av 53 gjenværende ekvipasjer klarte hele sprangbanen uten feilpoeng. Da topp fire sto igjen var Oliver Townend først til pers. Som så mange andre måtte han se to bommer gå i bakken. Tredjeplasserte William Fox-Pitt gikk det ikke bedre med, han fikk også to riv og 8 feilpoeng. Videre fulgte Andrew Nicholson med Avebury som nøyde seg med en bom ned. Dermed hadde Amerikanske Sinead Halpin en margin på to riv da hun entret banen. Dessverre var det ikke hennes dag, hun fikk tre bommer ned og måtte ta til takke med andreplassen. Dermed var det Andrew Nicholson fra New Zealand som stolt kunne heve Burghley-trofeet på premieutdelingen. William Fox-Pitt endte på tredjeplass etter Sinead Halpin. Fullstendig resultatliste kan sees
her

Årets vinnere av Burghley Horse Trials: Andrew Nicholson og Avebury


HSBC FEI Classics
Hvordan gikk det så med HSBC FEI Classics? Der lurte Fox-Pitt til seg en knepen seier mot Nicholson med kun ett poengs margin, og kunne dermed innkassere sine 150.000 dollar. Det er tredje gang på fire år at Fox-Pitt vinner denne prestisjefylte premien. Nicholson på andreplass måtte nøye seg med respektable 75.000 dollar. Sluttplasseringene i HSBC classics kan ses her

Derimot er det Andrew Nicholson som ligger an til å vinne den generelle HSBC verdensrankingen i år. Han klatret til toppen etter sine gode resultater i OL i London. På andre plass ligger ikke overraskende William Fox-Pitt. Vi får se om Nicholson klarer å holde sin topplassering ut året.
Hva blir det neste? Tja. La oss for eksempel tenke oss at Andrew Nicholson vinner neste års Rolex Kentucky. Da vil både han og William Fox-Pitt være kandidater til den meget høythengende Rolex Grand Slam ved neste års Badminton. Det ville vært spennende, det! Vi gleder oss.


:: Tilbake til forsiden...
0

 

 

 

 

 
Kjekt å kunne!
 :: Konkurransereglementene


 

 

 

 

 

    

webansvarlig: Mette Sattrup
www.equimedia.no


Ditt nettsted for hest
webmaster: stensborg consulting
www.stensborg.no